Hvad er kondylomer?
Kondylomer er kønsvorter, som skyldes smitte med humant papillom virus, også kaldet HPV. En kvindes livstids risiko for at få kondylomer er ca. 10 % hvis man ikke er vaccineret.
Hvordan smitter kondylomer?
Kondylomer smitter ved direkte hud kontakt, fx ved samleje, hvor der overføres vortevirus.
Symptomer:
Kondylomer kan give irritation, kløe og svie. Men tit er der ingen gener ud over de kosmetiske. Kondylomer er fligede, blomkålslignende, lyserøde eller hvid.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Ofte kan det ses direkte. I tvivlstilfælde kan læge bruge en speciel kikkert eller tage en vævsprøve.
Lokal behandling:
Kønsvorter kan behandles, men det kræver tålmodighed, for det kan tage flere måneder.
Codyline bruges x 2 dagligt i tre dage. Gentages hver uge i op til 3 måneder. Tilbagefald ses hos op til hver tredje. Behandlingen udføres af kvinden selv.
Aldara påsmøres x 1 dagligt ved sengetid 3 gange ugentligt og afvaskes om morgenen, højest i 16 uger. Tilbagefald ses her hos 13-19 %. Må ikke bruges til gravide.
Alle former for lokalbehandling har bivirkninger. Det er vigtigt at behandlingen ikke gør det værre end selve kondylomerne. Ved lokalbehandling kan der ses rødme, svie, kløe og sår som kan være så udtalt, at behandlingen må indstilles
Anden behandling:
Andre behandlinger er kirurgisk operation eller en laserbehandling i lokal eller hel bedøvelse. Man kan også frysebehandle. Frysning ca. hver anden uge i op til 2-4 måneder. Der kan ses blødning, betændelse og arvævs dannelse ved disse former for behandling. Disse metoder kan anvendes af gravide, men generelt behandler man faktisk ikke en gravid. Tal med din læge om det.
Kontrol og vaccination:
Da der er tilbagefald hos 10-50 %, anbefales kontrol efter cirka 3 måneder. Kønsvorter kan næsten forebygges 100 % ved vaccination mod HPV-type 6 og 11, som findes i vaccinen Gardasil.
Partnerbehandling:
Din partner skal behandles hvis han har synlige kondylomer. Det er vigtigt at bruge kondom til I begge er fri for kondylomer. Din nuværende partner behøver ikke at være dén, som har smittet dig, og selve smittebæreren behøver ikke at have haft synlige kønsvorter.
Læs mere her: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sexsygdomme/sygdomme/virusinfektioner/koensvorter-kondylomer/
Download patientvejledningen som PDF
Speciallæge i gynækologi Charlotte Hasselholt Søgaard, Ph.d., Gynækologisk Klinik Holbæk
Maj 2025